Jardin - prémiová káva

Káva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch nejznámějších kávových zemí, jako například z Kolumbie, Guatemaly či Etiopie. Jardin patří pod globální obchodní skupinu Orimi Trade, pod kterou patří i čaje značky Greenfield. Orimi Trade je lídrem na ruském trhu z pohledu objemu výroby, pokročilých technologiích, distribuce či finanční stability. Tato skupina vznikla v roce 1994. Průměrná roční produkce čaje a kávy je okolo 86 000 tun. Řada Jardin obsahuje prémiové produkty, které se výhradní skládají pouze ze 100 % arabik. V sortimentu najdete jak jedno oblastní arabiky (Guatemala Cloud Forest, Etiopia Sidamo...), tak i směsi arabik (Breakfast Blend, Dessert Cup...). Tyto arabiky jsou jak jemně upražené s vyšší aciditou a jemnými květinovými tóny, tak i tmavě upražené s výraznou a silnou chutí.

Káva Jardin je výjimečná svým zejména vysokou kvalitou surovin, které pocházejí z těch nejlepších kávových oblastí. Celý výrobní proces prováděn v ochranné atmosféře. Proč? Díky použití této unikátní technologie je zamezeno při pražení přístupu kyslíku, což zamezuje oxidaci. A jak jistě všichni víte, oxidace způsobuje zvětrávání kávy, ztrátu aroma a cenných látek. Díky tomu, že celý pražící proces probíhá v ochranné atmosféře, je káva po otevření vždy velmi svěží a čerstvá a obsahuje všechny důležité látky pro lidský organismus. Další, co dělá kávu Jardin výjimečnou, technologie pražení. Tajemství spočívá v tzv. dvojitém pražení. Není to nic jiného, než kombinace dvou základních technologií pražení - konvekce a kondukce. Kondukce je tradiční způsob pražení, který znáte z malých pražíren. Konvekce je naopak moderním způsobem pražení pomocí horkého vzduchu. Pražení probíhá 70 % pomocí konvekční metody a 30 % pomocí kondukční metody. Díky kombinaci těchto dvou technologií najednou je pražení rychlejší, rovnoměrnější a káva je díky tomu chuťově výrazné a bohatá.   



Colombia Supremo

Kolumbie je považována za největšího světového výrobce jakostních zrn, které poskytují hedvábnou, aromatickou a silnou chuť v šálku. Káva z Kolumbie je považována za jednu z nejlepších. První kávovníky byly do Kolumbie přivezeny v roce 1808. Kávovníky se pěstují v oblasti zejména mezi výběžky And a v horských oblastech východních, západních a centrálních Kordiller. Hornatý terén poskytuje velmi rozdílné klima, což znamená, že sběr může probíhat po celý rok v různém čase. 90 % kávy se zpracovává mokrou metodou. V Kolumbii existuje úřad pro udržování kvality kávy - Federación Nacional de Cafeteros de Columbia. Kolumbie je druhým největším producentem kávy hned po Brazílii. K nejlepším kolumbijským kávám patří kávy z oblasti Medelin, Armenie či Manizelesu. Kolumbijská káva se klasifikuje jako supremo (velké zrno bez perlového zrna), excelso (střední až malé zrno), caracol (velké perlové zrno) a caracoli (malé perlové zrno). Ročně se
vypije okolo 400 mld šálků kolumbijské kávy po celém světě. 
Kolumbijská arabika se vyznačuje vysokou kvalitou zejména díky půdě 
sopečného původu v horském pásmu v And, která zajišťuje kávovníkům ideální podmínky pro růst. Kávové plantáže jsou na slunné straně And
 skryté pod mraky. To přispívá k rovnoměrnému zrání plodů. 
Navíc kávovníky rostou ve stínu stromů, což zvyšuje množství kofeinu a intenzitu aroma. Káva Supremo má intenzivní aroma, jemnou a hedvábnou dochuť s nádechem vanilky či muškátového oříšku.

 

 

Mont Blanc


Kávovníkové boby z Guatemaly patří mezi nejvýznamnější pěstitele kávy ve Střední Americe. Přivedly Guatemalu k blahobytu a stále dodnes velice ovlivňují hospodářství celé země. Kávovníky přivezli do země jezuité zhruba okolo roku 1750 a rozmach obchodu s kávovníkovými zrny se postarali zejména němečtí přistěhovalci. Dnes se kávovníky pěstují zejména na jihu země, kde svahy vulkanických vrchů v Sierra Madře poskytují vybraným arabikám ideální podmínky. Odborníci v oblasti kávy oceňují zejména její kořenitou, plnou chuť. Nejznámější produkční oblast je Antigua, ve které se pěstuje druh El Pulcal, který je považován za jeden z nejlepších druhů guatemalské kávy, zejména pro svou plnější a dýmovější chuť. Z ostatních pěstitelských regionů je nutné zmínit například okolí jezera Atitlán v oblasti San Marco nebo oblast Zacape. Guatemalská kávovníková zrna jsou často označována dle nadmořské výšky položené plantáže. Nejčastěji se v našich kávách setkáte s tzv. SHB (Strictly Hard Bean), což jsou kávová zrna vypěstována ve výšce 1 600 metrů až 1 700 metrů nad mořem. V Guatemale je silná sopečná aktivita. Některé ze sopek pravidelně chrlí lávu a popel, což výrazně obohacuje minerální složení půdy. Kávovníky se tedy pěstují na vysoce úrodné sopečné půdě ve vlhkém prostředí deštného pralesa. Chuťově je káva silnějšího charakteru s jemnými tóny čokolády. 


Ethiopia Euphoria

Etiopie je považována za pravlast arabiky a také se v některé literatuře vyslovuje domněnka, že slovo "káva" má původ v názvech etiopských provincií Kaffa. Kávová zrna poskytují jemné vínové aroma s bohatou chutí. Odborníci se shodují, že etiopská kávová zrna lze zařadit mezi nejlepší na světě. Je jedním z hlavních afrických producentů arabiky. Zrna se zpracovávají jak suchou, tak i mokrou metodou. Zrna se třídí dle příslušné kvality na mild, soft a hard, přičemž mild je nejkvalitnější a jedná se o exportní typ kávy. Mezi nejznámější etiopské oblasti patří Harar, Djimah nebo Sidamo. Etiopskou kávu není vůbec lehké popsat. Její zrna nejsou příliš hezká, nejsou ani silná a nemají ani vysokou kyselost. Chuť v šálku je však úžasná. Tato káva by se neměla příliš pražit, neboť silným pražením ztratí svůj osobitý charakter. Provincie Sidamo je mezi odborníky považována jako jedna z nejlepších odrůd arabiky na světě. Jemné pražení této kávy zachovává typickou pikantnější ovocnou chuť s meruňkovým nádechem. Neváhejte a ochutnejte kávu z provincie Sidamo. 

 

Colombia Medellin

Káva z Kolumbie, z oblasti Medellin, má ostrou a silnou chuť s jemnými náznaky čokolády a květin. Táto káva se pěstuje v pohoří Severní Andy, které se táhnou v délce 8 000 km přes celou Jižní Ameriku. Káva získala svůj název dle blízkého kolumbijského města Medellin, která patří mezi důležité produkční oblasti Kolumbie. Díky použité technologie sušení mražením si káva zachovává vynikající chuť a aroma této oblasti. 

 

Kenya Kilimanjaro

Pěstitelské začátky kávovníků v Keni jsou známé z 19. století, kdy sem byla dovezena kávovníková semena. O keňské kávě odborníci říkají, že patří mezi nejlepší kávy na světě, zejména ta, která pochází z kávovníků rostoucích ve vyšších nadmořských výškách. Známá je svou bohatou chutí, správnou kyselostí a jemnou ovocnou chutí. Kávovníkové plantáže se rozkládají v širokém okruhu kolem nejvyšší sopky Kilimandžáro. 99 % produkce je arabika, zbytek robusta. Vláda této země bere pěstování kávovníků velice vážně, a proto je zakázáno jakýmkoliv způsobem vytrhávat, ničit či poškozovat kávovníkové plantáže. Všechnu úrodu zelených zrn nejprve nakoupí společnost Coffee Board of Kenya (C.B.K.), která ji testuje, hodnotí a zprostředkovává prodej na pravidelných týdenních aukcích. Zde nabízí jednotlivé vzorky nákupčím a prodává jej. Poté peníze vyplatí pěstitelům. C.B.K. tedy funguje jako jakýsi zprostředkovatel mezi pěstiteli a kupujícími. Instantní 
exotická káva Keňa Kilimandžáro - lehce citrusově aromatická se sladkou chutí. Ovocnou chuť této odrůdy dokonale odhalí přídavek mléka. Nezbývá než ochutnat a užít si nevšední exotický zážitek.

 

Guatemala Atitlan

Tato 100% arabika z Guatemaly, z oblasti jezera Atitlan, má výbornou plnou chuť s nádechem do sladka a příjemnými ovocnými tóny. Toto jezero se nachází v podhůří stejnojmenné sopky, která zajišťuje velice úrodnou půdu sopečného původu pro pěstování kávovníků. Tato sopka se nachází v pohoří Sierra Madre de Chiapas. Atitlan je součástí Středoamerického vulkanického oblouku, který je tvořen řetězem vulkánů napříč Střední Amerikou. Sopečná půda a kvalitních technologie výroby dává této káva nezaměnitelný charakter. 



Café Eclair

Café Eclair - výborná káva pro ty, kteří chtějí začít den s šálkem dobré kávy. Chuťově se jedná o velice jemnou a delikátní kávu s jemně ořechovými tóny, která Vás po ránu výborně naladí. Jedná se výlučně o směs 100% arabik. Mletá káva je výborná pro přípravu na "turka". Je vhodné kávu ochutit troškou koření - například skořice. Tuto kávu však máme i zrnkové variantě.







Americano Crema

Jedná se o jemně praženou kávu, která díky své lehkosti je vhodná pro pití během celého dne. Tato výborná směs 100% arabik v sobě ukrývá příjemnou kyselost s jednoduchou, vyváženou a harmonickou chutí. Neváhejte a ochutnejte! Opět můžete ochutnat mletou či zrnkovou variantu!








Espresso Di Milano

Jedná se o výbornou směs arabik připravenou dle vzoru italských káv. Jardin Espresso Di Milano vyniká svou bohatou a plnou chutí s jemnými tóny mandlí. Jedná se o kávu, která je výborná k obědu nebo k večeři. Espresso Di Milano se výborně hodí pro přípravu kávy typu espresso. Při využití automatického kávovaru nejlépe vynikne chuť této kávy. Zakoupit můžete opět v mleté nebo zrnkové variantě.







Dessert Cup

Jardin Dessert Cup - výrazná a bohatá káva s tmavým pražením je určena pro milovníky spíše silnějších káv. Chuťově je káva velice plná, s nižší kyselostí s nádechem medu. Mletou vairntu kávy je vhodné připravovat ve frenchpressu. Dejte na 1 lžičku kávy zhruba 70 ml vody, zalejte téměř vroucí vodou a nechte louhovat maximálně 4 minuty. Poté přelijte do hrnečku a užijte si chuť této výborné kávy!